Sicilië, een puur natuur wijneiland

Auteur Antoon De Paepe

Sicilië is een prachtig eiland in de Middellandse zee behorend tot Italië. Een aanrader als toffe vakantiebestemming. Niet alleen op cultureel gebied, met eeuwenoude gebouwen en tempels nog in prachtige staat, maar ook de natuur is er schitterend. De kusten zijn overweldigend, de gastronomie en niet in het minst de wijnen zeer lekker. Voor puur natuur moet men in Sicilië zijn!


Uniek is de majestueuze vulkaan de Etna, met zijn 3323 meter de grootste nog actieve vulkaan in Europa. Wij maakten een tiental jaar geleden (op een veilige afstand) een eruptie mee met onvoorstelbaar indrukwekkende lavastromen, om nooit te vergeten. Voor het maken van wijnen zijn de omstandigheden ideaal en zeker voor biologische wijnen. Het klimaat is hiervoor perfect, de vulkanische grond en de nabijheid van de zee zijn troeven.

Het wijnhuis Santa Tresa in Vittoria ligt in het Zuid Westen van Sicilië en is één van de betere biologische wijnbouwers. De geschiedenis van dit huis gaat terug tot 1697. De grond heeft een zeer speciale samenstelling en wordt ‘Terra Rossa’ genoemd. De oppervlakte bestaat uit zanderige rosse grond van 40 à 100 cm die een goede drainage toelaat en de wortels diep in de grond laat dringen. Daaronder zit dan kalksteen die bijdraagt tot aroma en kleur.

Op hun 50 hectare worden de druiven voor o.a. volgende wijnen geteeld die u kan terugvinden in ons gamma :
De witte Purato, Cataratto/Pinot Grigio en de rode Purato Nero d’ Avola, beide aangename instapwijnen. In de wat hogere klas onder de naam Santa Tresa is er in wit de Grillo/Viognier, pittig, smaakvol en verleidelijk. In rood ontdekken we eerst de Frappato, een druif met een licht rode kleur wat ook terugkomt in de wijn die van uitzicht bijna rozé is. Heel lekker en fris te drinken. Dan komt de Cerasuelo di Vittoria, een assemblage van Frappato en Nero d’Avola met een geraffineerde ronde smaak om tenslotte te belanden bij het paradepaardje van dit huis, de Avulisi, gemaakt met uitsluitend Nero d’Avola van zeer oude druivenstruiken. Vol krachtig en superlekker!

Website wijnhuis > www.santatresa.com