Biodyvino: de referentie voor biologische, biodynamische en natuurwijn.

Biodyvino is de pionier van import en verkoop van biologische, biodynamische en natuurwijn in België. We brengen consumenten op een positieve manier in contact met gezonde en milieuvriendelijke wijnen. Om dit doel te bereiken kiezen we uitsluitend voor gecertificeerde wijnen.

Biodyvino is de brug tussen de wijnbouwer en de consument. Wij zijn een betrouwbare partner die inzet op duurzame en kwaliteitsvolle relaties.

 

Biodyvino is geen nieuwkomer die inspeelt op een nieuwe hype. Wij werken echter met een jarenlange expertise in onze sector. Al meer dan 25 jaar zijn bio, biodynamische, en natuurwijnen ons vak. De naam Biodyvino is ontstaan in 2013 door de fusie van Biotiek en Vino Mundo.

Biotiek werd opgericht in 1993 door de familie De Paepe en begon aanvankelijk als een hobby. Biotiek was de eerste wijnimporteur in België die werkte met een bio certificaat. De passie voor biologische en biodynamische wijnen van Antoon de Paepe, ondersteund door de inzet van zijn zoon Jörg en echtgenote Liliane, zorgde ervoor dat Biotiek de referentiespeler werd binnen de sector.

Vino Mundo is ontstaan in 2005. Sommelier Vincent De Coninck en David Barbé (WSET Diploma) hebben Vino Mundo uitgebouwd tot een dynamische en erkende wijnverdeler. Dankzij hun expertise in de wijnsector, professionele ervaring in verkoop en marketing, en hun totale focus op ecologische wijnbouw werden er ook mooie successen geboekt. 

 

Onze keuze voor mens- en milieuvriendelijke wijnen is een kwestie van overtuiging. Wij willen bovendien ook het verschil maken door op een professionele manier te excelleren in onze sector.

Onze visie: Biodyvino wil betaalbare en mooie kwaliteitswijnen bieden voor een brede doelgroep in België. Kwaliteit heeft echter een prijs! Biologische wijnen aan 3 euro zal je daarom niet vinden in ons assortiment.

Toch zorgen wij voor een ruim aanbod van meer dan 300 kwaliteitswijnen aan betaalbare prijzen: 70% van ons gamma ligt in de prijsklasse 5€ tot 15€.

Ons aanbod varieert van wijnen voor dagelijks gebruik tot wijnen van topkwaliteit voor bijzondere gelegenheden.

Onze kernwaarden :

  • Passion : gedreven door passie
  • Respect : respect voor onze leveranciers , onze klanten, onze medewerkers, onze partners, onze planeet,…
  • Innovation : innovatie om steeds het verschil te kunnen maken
  • Professional : onze ambitie is om de beste te zijn in ons vak!
  • People : mensen maken het verschil
  • Planet : we bouwen aan een betere wereld
  • Pleasure : genieten en plezier beleven is belangrijk

 Cloud_values biodyvino

Ontdek hieronder meer over onze selectie:

Biologische wijn:

Biologische wijn wordt gemaakt met druiven die geteeld worden op een gecertificeerde biologische wijze. Het klinkt evident maar toch zijn er heel wat polemieken ontstaan rond de benaming ‘biologische wijn’. Het is pas sinds 2012 dat men officieel kan spreken van “biologische wijn”, want voordien sprak men over “wijn gemaakt van biologisch gecertificeerde druiven”. Dat kwam vooral doordat het vinificatie proces niet werd opgenomen in het lastenboek voor biologische wijn . Op die manier kon men natuurlijk niet een “biologisch” eindproduct garanderen tot in het glas, alhoewel de meeste gecontroleerde wijnboeren ook zuiver werkten bij de vinificatie.

Gelukkig is deze situatie rechtgezet en krijgt men eindelijk erkenning voor deze mens- en milieuvriendelijke productieprincipes. Het woord “biologische wijn” mag nu voluit op de fles staan.

Een wijnboer die biologisch werkt, behandelt zijn wijngaard, druivenstokken, druiven en wijn zo natuurlijk mogelijk. Zo gebruikt hij bijvoorbeeld geen genetisch gemodificeerde organismen, en uiteraard worden er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen (pesticiden, herbiciden, insecticiden) ingezet om ziekten of insecten in de wijngaard te bestrijden.

In plaats daarvan kiest de biologische wijnboer voor natuurlijke oplossingen, o.a. natuurlijke vijanden; lieveheersbeestjes die bladluizen lusten. Natuurlijke, doch gecontroleerde begroeiing stimuleren zorgt voor meer biodiversiteit en zelf regulering van sommige plagen. Uiteraard moet een biologische wijnboer ook zelf meer actief werkzaam zijn in de wijngaard. Sommige natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn evenwel toegelaten in de biologische wijngaard, Bordelese pap (bouille Bordelaise) bijvoorbeeld. Dit is een mengeling van kopersulfaat en kalk, en sterk herkenbaar aan de blauwe kleur. Kopersulfaat is een bestrijdingsmiddel tegen schimmelziekten in de wijngaard.

Het is overduidelijk dat biologische wijnbouw voor een gezondere bodemkwaliteit en biodiversiteit zorgt. Toch zijn er enkele kanttekeningen. Bordelese pap kan nefast zijn voor de bodem bij overmatig gebruik. Deze stoffen hopen zich op in de bodem en hebben negatieve impact op nuttige parasieten en schimmels. Daarom zijn de gebruikte hoeveelheden koper en zwavel in de biologische wijnbouw lager dan in de conventionele wijnbouw.

Wat betreft het vinificatieproces, verbiedt de vernieuwde Europese wetgeving heel wat toevoegingen en processen die nog steeds worden gebruikt in de conventionele wijnbouw. Het sulfiet gebruik is ook sterk beperkt in vergelijking met de conventionele wijnen. Sulfiet komt evenwel van nature voor in wijn en helpt de wijn te bewaren, maar het wordt ook ingezet tijdens de vinificatie voor antiseptische en anti-oxidatieve doeleinden. Conventionele wijnen hanteren limieten tot maximaal 150 mg/l bij rode wijn en 200 mg/l bij witte wijn (voor zoete wijn is dit 390 mg/l ). Bij de biologische wijnen moeten deze waarden minstens 50 milligram per liter lager liggen. Sommige van onze wijnmakers gaan echter beduidend verder en voegen nauwelijks of helemaal geen sulfiet toe aan hun wijnen.

Het belangrijkste element in de biologische wijngaard is de verhoogde kwaliteit van de bodem. Een gezonde bodem zorgt voor goede structuur, textuur en drainage, met voldoende voedingsstoffen en grote diversiteit van micro-organismen. Dit zorgt uiteindelijk ook voor complexere wijnen. Uiteraard wordt de wijn uiteindelijk door de wijnboer gemaakt, maar het gebruik van gezonde druiven is essentieel om kwaliteitswijn te kunnen maken.

Hoe gezonder de druif, hoe minder er gecorrigeerd moet worden tijdens het vinificatieproces.

Los van deze bovenvermelde elementen, bevindt de waarheid zich in het glas zit. Ons oordeel, dat  gesterkt wordt door onze talrijke klanten, is dat een wijn die met liefde, passie, expertise en respect wordt gemaakt, resulteert in een lekkere en authentieke wijn.

 

Biodynamische wijn:

De biodynamische wijnbouw hanteert dezelfde uitgangspunten als de biologische wijnbouw, maar gaat nog een aantal stappen verder. Deze benadering is gebaseerd op de antroposofische theorie die Rudolph Steiner vorige eeuw opstelde en die later nog verder uitgewerkt is door Maria Thun.

In deze theorie wordt de natuur opgedeeld  in de vier elementen aarde, water, lucht en vuur. Ook de druivenstok bestaat uit deze vier elementen: het wortelstelsel is het element aarde, de bladeren zijn het element water, de bloemen zijn de lucht en de druiven zijn het vuur (ook wel zonnewarmte). Deze elementen zijn allen met elkaar verbonden en wisselen onderling energie uit.

De vier elementen worden beïnvloed door de kosmische cycli, dat wil zeggen door de veranderingen in de stand van zon, maan, sterren en planeten. Voor elk van de vier elementen bestaat een gunstige periode tijdens de maancyclus. Zo heeft het verspreiden van mest over de bodem van de wijngaard bijvoorbeeld het meeste effect als dit gebeurt wanneer de maan tegenover een van de aardetekens van de dierenriem (Stier, Maagd of Steenbok) staat. Alle werkzaamheden in de biodynamische wijngaard en alle handelingen tijdens het proces van wijn maken worden daarom afgestemd op deze kosmische cycli en vinden dus plaats op het moment dat de stand van zon, maan, sterren en planeten het meest gunstig is.

Net als in de biologische wijnbouw ligt ook in de biodynamische wijnbouw de focus op de vitaliteit van de bodem. Om de bodem zo vitaal mogelijk te maken gebruikt men, naast compost, allerlei biodynamische preparaten. Twee belangrijke middelen zijn bijvoorbeeld hoornmest (om de processen in de bodem te optimaliseren) en hoorn kiezel (om de plant te revitaliseren). Deze middelen maak je door respectievelijk koemest of kwarts in een koehoorn te doen en deze vervolgens 6 maanden te begraven. Hierna kan het middel in de wijngaard gebruikt worden. Een ander voorbeeld zijn preparaten van o.a. duizendblad, kamille of brandnetel die toegevoegd worden aan de compost om deze te activeren. De geactiveerde compost zorgt voor een optimale vitaliteit en evenwicht in de bodem.

Overigens ontkomt men ook in de biodynamische wijnbouw niet aan het gebruik van koper en zwavel in de strijd tegen meeldauw. Chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen, genetisch gemodificeerde organismen en kunstmest zijn net als in de biologische wijnbouw verboden.

 

Controleorganismen:

We werken al meerdere jaren samen met gepassioneerde en betrouwbare wijnboeren, maar vertrouwen is niet voldoende om onze aanpak hard te maken.

Zo werken we enkel en alleen met gecertificeerde wijnboeren en is ons bedrijf ook onder controle van controleorganisme Certysis.

Elke land heeft zijn eigen keurmerk om biologische producten te herkennen. Zie hieronder :

eko logo eco vin bio logo

 

Sinds juli 2012 is er ook één overkoepelend, verplicht Europees keurmerk voor alle verpakte biologische producten:

organic_farming_logo

Keurmerk Biodynamische wijnen :

download

 

Fair Trade wijn:

Fair Trade staat voor “eerlijke handel” en is gericht op het ondersteunen van lokale producenten door hen een eerlijke prijs aan te bieden voor hun producten. Binnen de wijnsector zijn deze voornamelijk gesitueerd in Chili, Argentinië en Zuid-Afrika.

De meeste wijndomeinen waarmee we werken worden gecontroleerd door Fairtrade Labelling Organization (FLO). Het is een onafhankelijke internationale organisatie die in de producerende landen toezien op het naleven van de afspraken. Ook ondersteunen ze de producenten in ontwikkelingstrajecten t hen nog meer te professionaliseren.

Om als wijnboer voor Fair Trade in aanmerking te komen moet je aan strenge kwalitatieve richtlijnen voldoen. Fair Trade houdt streng toezicht op bijvoorbeeld gebruik van chemische middelen in de wijngaard. Veel Fair Trade wijnboeren zijn dan ook biologisch.

Label FLO :

fairtrade logo

 

 

 

 

Sinds kort is er ook een andere organisatie actief binnen de certificering van fairtrade producten, nl IMO – Fair For Life. Deze hanteren andere voorwaarden dan FLO maar zetten zich ook in voor eerlijkere verloning van de producenten in het Zuiden.

Label IMO:

fair trade logo


Jorg De Paepe
Supply chain Manager

E-mail: jorg@biodyvino.be
Tel: 0498 14 11 53

Erwin Custers
Operational manager

E-mail: erwin@biodyvino.be
Tel: 03 877 32 06

Sam Beck
Sales Brussels & Wallonia

E-mail: sam@biodyvino.be
Tel: 0474 86 36 85

David Barbé
Sales & Product Manager

E-mail: david@biodyvino.be
Tel: 0486 11 09 85

Kevin Truyts
Sales Flanders

E-mail: kevin@biodyvino.be
Tel: 0485 11 69 41

Patrick Versteeg
Logistics

E-mail: order@biodyvino.be
Tel: 03 877 32 06

bg_image

Vincent De Coninck
Strategy

E-mail: vincent@biodyvino.be
Tel: 0478 62 15 82

Ka Yan Man
Inside sales

E-mail: kayan@biodyvino.be
Tel: 03 877 32 06

Thu Dang Kim
Biodyvino Ambassador

E-mail: thu@biodyvino.be
Tel: 0478 43 43 42