Reeds meerdere jaren is er een samenwerking tussen Biodyvino en Natuurpunt, de grootste vereniging voor natuurbehoud in Vlaanderen. In 2011 lanceerden we een succesvolle actie, een biologisch wijnpakket waarbij we telkens 8m² natuurreservaat financierden.

Wijnpakket natuurpunt/natagora

Met deze actie hebben we de afgelopen vier jaar in totaal meer dan 9.900 m² (bijna 1 Hectare) natuurreservaat in België gefinancieerd. En dat is vooral dankzij jullie! Bedankt en proficiat!

In 2015 hebben we beslist om deze actie af te sluiten en willen we nog een stap verder gaan in onze samenwerking met Natuurpunt.

  • Biodyvino, Natuurpunt en Natagora samen voor meer natuur in “Maasland”

Biodyvino schenkt 1m² natuurreservaat in het “Maasland” per aankoopschijf 20 euro via onze webshop www.biodyvino.be !

Onze doelstelling is om tegen 2015 minstens 4000 m² natuurreservaat te financieren. Uiteraard is dat nog maar het begin want we willen dit verder uitbouwen in de komende jaren.

Maasland, een bijzonder natuurreservaat

Natuurgebeid “Maasland” ligt in Mergelland, op de grens van Vlaanderen, Nederland en Wallonië. Het is bij uitstek een natuurreservaat die lands- en taalgrenzen overstijgen. Daarom heeft Biodyvino voor dit gebeid gekozen.

Deze streek staat bekend om zijn pittoreske dorpjes, forten en kastelen en zijn bewogen geschiedenis. Maar ook omwille van zijn uitzonderlijk natuur.

Waardevolle hellingbossen en kalkgraslanden, met zeldzame orchideeën als de bijenorchis, , wisselen elkaar hier af. Onder deze landschappen bevinden zich unieke mergelgroeven die een waar paradijs vormen voor een tiental soorten vleermuizen.

natuurpunt III natuurpunt logo II Pietersberg1_WimDirckx pays mosan natuurpunt/natagora

Natuurpunt beheert hier de Tiendeberg en het Plateau van Caestert.
Op de Tiendeberg komen planten en dieren voor die nergens anders in Vlaanderen zijn te vinden. Vaak gaat het om soorten met een zuiderse oorsprong, zoals de muurhagedis, bepaalde zeldzame orchideeën en talrijke insecten. Enerzijds is de typische bodemgesteldheid hiervoor verantwoordelijk, met een overgang van mergel of zachte kalksteen (onderaan de helling) naar grind (hogerop). Anderzijds heeft de eeuwenlange begrazing door schaapskuddes de graslanden hun unieke karakter gegeven. De interactieve tentoonstelling in het Maison de la Montagne Saint-Pierre geeft een boeiende inleiding in de unieke fauna en flora en het ontstaan van het gebied.

Het Plateau van Caestert en de omliggende kalkrijke gronden bezitten een grote biodiversiteit en zijn een essentieel onderdeel van het Europese netwerk Natura 2000. Een bezoekje waard dus. Natuurpunt heeft hier 5 wandelroutes aangelegd aan de hand waarvan je de natuur kan ontdekken.

Meer info :

http://www.natuurpunt.be/natuurgebied/sint-pietersberg-plateau-van-caestert-en-tiendeberg

http://www.natuurpunt.be/pays-mosan