In de hiel van Italië, biowijn uit PUGLIA

Bron : Bio Gezond juni 2015 – Het Wijnhoekje door Antoon De Paepe

Ontdek onze biowijnen uit Puglia, domein Amastuola.

Puglia is een regio in Zuidoost-Italië, in de hak van de Laars van Italië, gelegen tussen de Adriatische Zee en de Ionische Zee. Dit is de meest oostelijke regio van Italië, met als hoofdstad Bari. Het dichtbeboste binnenland heeft de status van nationaal park. Regelmatig rijdt men er tientallen kilometers tussen honderdduizenden olijfbomen. Puglia heeft ook de beste olijfolie van Europa. Wie denkt dat er in die hiel van Italië niet veel te zien is vergist zich. Het ligt bezaaid met pittoreske dorpjes, prachtige stranden en onvergetelijke rotskusten met mysterieuze grotten, zijn ongerepte stukjes natuur en unieke grotwoningen, witte stadjes, ontelbare kastelen, kerken en heel bijzondere woningen: de Trulli. Het Trulli-dorp bij uitstek is Alberobello een dorp met zo’n 1.500 Trulli: witgekalkte puntmutshuisjes die teruggaan tot de 15de eeuw. Elke bezoeker houdt er een onvergetelijke herinnering aan over. Puglia is dichterbij dan je denkt, met vluchten naar Bari en naar Brindisi vanuit ons land. Een huurauto is dan de beste manier voor een verkenning van de streek. Bij ons bezoek aan Puglia ontdekten wij meerdere biowijnbouwers, zowel grote huizen als piepkleine domeinen. Onze keuze viel op de wijnen van één van de grotere wijnhuizen ‘Amastuola’. Dit domein, ontworpen door een wereldberoemde tuinarchitect, is een pracht voor het oog. Wijngaarden in boogvorm sieren het landschap (kijk maar even op hun website www.amastuola.it naar het filmpje) Heel het teeltproces en de wijnproductie wordt met gesofistikeerde computertechnologie opgevolgd. De kwaliteit van hun wijnen is dan ook superieur.

In wit de ‘Bianca Caprice’, gemaakt met Sauvignon, Chardonnay en de regionale druif Fiano die er een aparte verfijnde smaak aan geeft (Euro 9.10)
In rood zijn er 2 wijnen: De ‘Primitivo’, een typische druivensoort in deze regio die intens aromatische wijnen geeft (Euro 11,30) en de ‘Onda del Tiempo’, een assemblagewijn met Primitivo, Aglianico, Cabernet Sauvignon en Merlot, 16 maand op Franse eik gerijpt. Een waaier van structuur en harmonie (Euro 13,65).

Al de wijnen van Amastuola werden gelauwerd met diverse ‘Gouden Medailles’ en in het toonaangevende tijdschrift ‘Decanter’
van Robert Parker.> www.amastuola.it
Exclusief te verkrijgen bij Biodyvino : ontdek ze hier (exclusief invoerder)