Een doorbraak voor ‘natuurlijke wijnen’

Natuur wijnen zijn goed op weg om eindelijk officieel gedefinieerd en herkend te worden. De producenten van zogenaamde ‘lo-fi’ wijnen, met minimale interventies als uitgangspunt, hebben zich tot nu toe niet willen binden aan een duidelijke regelgeving van hun ambacht.

Maar daar lijkt dus verandering in te komen. Een vereniging van natuurlijke wijnbouwers, onder leiding van Jacques Carroget en Sébastien David (beide afkomstig uit de Loire), heeft een definitie uitgewerkt onder de naam ‘Vin Méthode Nature’.

De behoefte om een transparant kader te scheppen werd ook onhoudbaar voor de meeste natuur wijnbouwers. Vooral omdat de term ‘natuur wijn’ vaak misbruikt wordt door opportunistische actoren die van de commerciële trend willen profiteren.

De pioniers en authentieke natuur wijnbouwers willen zich voortaan onderscheiden. Dat zullen ze ook signaleren aan de consument met een logo

Om hiervoor in aanmerking te komen moeten de druiven afkomstig zijn van een biologisch en/of biodynamische gecertificeerde productie. Ze moeten ook handmatig geplukt worden. Er mogen enkel wilde gisten gebuikt worden voor de fermentatie. Verder worden geen extra toevoegingen of manipulaties getolereerd. Eén uitzondering op deze regel is het beperkt gebruik van sulfieten, met name max. 30 mg/L. De toevoeging van sulfieten mag ook enkel gebeuren net voor de botteling.

50 wijnen van jaargang 2019 werden op de markt gezet met de nieuwe denominatie: ‘Vin Méthode Nature’. Dit aantal zal ongetwijfeld toenemen. Eens de kaap van 400 geaffilieerde wijnbouwers is bereikt zullen de Franse autoriteiten de regelgeving ook officieel herkennen. De Franse vereniging is alvast in gesprek gegaan met Spaanse en Italiaanse allianties. Wordt dus vervolgd… .

Een reactie op “Een doorbraak voor ‘natuurlijke wijnen’

  1. Pingback: Biologische wijn, een must voor de wijnliefhebber? | MagnaVina

Geef een reactie