Biowijn concurreert moeiteloos met conventionele topwijnen

Auteur : Antoon De Paepe
Bron : Biogezond, december 2016
Link archief Biogezond 

Zowat 20 jaar geleden was Biowijn nog weinig bekend, laat staan als de
betere kwaliteit erkend.
Onze stand met biowijnen op een grote ‘Voeding en Wijnbeurs’
in het Park van het Kasteel van Brasschaat was dan ook een
buitenbeentje en werd wat argwanend bekeken. Sommige bezoekers liepen
met een wijde boog omheen onze stand, anderen kwamen toch eens kijken en
waagden zich aan een proefglaasje, gewoon uit nieuwsgierigheid. Zij waren verbaasd
dat hier topwijnen werden aangeboden. Een serie betere Bordeaux wijnen, o.a. Saint
Emilion Grand Crû, Graves, Côte de Bourg en Bourgognes uit Côte de Beaune en
Chablis en van Italië zelfs Barolo, Barbera, Barbaresco, Brunello di Montalcino enz.
Bestond zoiets in bio?
Typisch voorbeeld van ingebakken vooringenomenheid.
Men beseft niet dat eeuwenlang alle wijn bio was?
Slechts na de Tweede Wereldoorlogwerd ook het industrieel patroon in de wijnbouw
ingevoerd met enkele positieve maar nog meer negatieve gevolgen.
Net dat positieve werd, vooral door de jonge
universitair geschoolde wijnbouwers ook in de bio ingevoerd.
Is de situatie dan na al die jaren gewijzigd ?
Merkwaardig genoeg niet. Nog altijd haalt een meerderheid van de wijnliefhebbers
de neus op voor al wat bio is. Natuurlijk doen de lobby’s rond de industriële wijnbouw
hun uiterste best om die anti-mentaliteit in de hand te werken. Het gaat hier
om een miljardenindustrie! De fabrikanten van pesticiden trekken hier de kar.

De top getuigt.
Onlangs las ik een interview met de wijnmaker van het wereldberoemde Château
La Romanée Conti, die al tientallen jaren bio en sedert enkele jaren in biodynamie
werken. Die man zei: “Ik begrijp niet dat niet alle wijnbouwers biologisch werken.”
Als man van het vak wist hij maar al te goed welke nefaste invloed de algemeen toegepaste
industriële methode heeft op het milieu en de kwaliteit van de wijnbouw. Wist
u dat de meest gereputeerde wijnhuizen in Bordeaux en Bourgogne in feite volledig
bio werken? Sommigen komen ervoor uit en zetten dit op de fles, anderen durven dit
nog niet of schuwen de bijkomende verplichtingen en controles. Gelukkig verandert
de mentaliteit met rasse schreden.

Welke topwijnen vind men tegenwoordig in de handel ?
Als men wijnlanden wereldwijd doorreist vind men in elke gerenommeerde wijnstreek
ook bio. In Frankrijk o.a. de grote Bordeaux wijnen zoals Saint Emilion Grand
Crû, Pomerol, Margaux, Haut Medoc, Graves, Sauternes enz. In Bourgogne hebben
quasi 60 % van de wijnen het biolabel, idem in Alsace. De Loire en Rhône streek, de
Languedoc en Provence bulken van de biowijnen. Alle andere Franse wijnstreken
doen niet onder. Italië staat nog sterker. Er is geen enkele grote regio zonder een ruim
assortiment bio. Piemont (Barolo, Barbera, Nebiolo) of Toscane (Brunello de Montalcino,
Chianti Classico,) en zo kan men nog eindeloos doorgaan met opsomming
van alle grote wijnlanden en wijnstreken in Europa en over de wereld. Kortom, wie
denkt dat biowijn nog altijd een achterlopertje is staat enkele tientallen jaren achter en
erkent, spijtig genoeg, geen echte natuurlijke kwaliteit.

Deel met vrienden, familie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+