Beaujolais: terug naar terroir


Beaujolais, zoveel meer dan Beaujolais Nouveau!

De Beaujolais is het overgangsgebied tussen de Bourgogne en de Rhône. Hier komt voornamelijk rode wijn vandaan van de druif gamay noir à jus blanc (kortweg gamay), gemaakt volgens de methode macération carbonique. Maar gamay kan ook mooi gestructureerde wijnen opleveren met copieus fruit, geproduceerd van oude wijnstokken, waarvan de druiven een klassieke vinificatie ondergaan. Daarnaast wordt er ook een kleine hoeveelheid beaujolais blanc gemaakt, een specialiteit van het uiterste noorden van de Beaujolais, geproduceerd van chardonnay en aligoté. Onterecht om deze wijnregio dus enkel te associëren met de Beaujolais Nouveau, want er is zoveel meer!    
 
ONTDEK ONZE BEAUJOLAIS WIJNEN HIER

Gebied & klimaat
De Beaujolais strekt zich uit op de westoever van de Saône, tussen de Mâconnais en de voorsteden van Lyon. Het gebied is 55 km lang en 14 km breed. In totaal bestaat het uit meer dan 22000 hectare wijngaarden die bewerkt worden door de vele typische kleine wijnboeren. De Beaujolais heeft een continentaal klimaat, getemperd door de aanwezigheid van het Centraal Massief in het westen en de Alpen in het oosten. Dit zorgt voor een relatief warm groeiseizoen, waardoor het ideaal is voor het genereren van de rijpe, fruit-gedreven smaken die kenmerkend zijn voor de specifieke nouveau-stijl wijnen. Het noordelijke deel van de Beaujolais bestaat uit glooiende granietheuvels met stukken klei en kalksteen, terwijl het zuiden wordt gedomineerd door rijkere klei- en zandsteenbodems en een veel vlakkere topografie. Deze verschillen in terroir spelen een dominante rol in het noorden, waar typisch aromatische, gestructureerde en complexe wijnen worden geproduceerd, in tegenstelling tot de lichtere, jongere en fruitigere stijl van het zuiden.

Stijl & smaak
Er zijn verschillende stijlen van rode beaujolaiswijn: jeugdige beaujolais nouveau, standaard beaujolais (waaronder beaujolais superieur) en de villages wijnen. De wijnen van de hoogste kwaliteit in de regio zijn die van de tien Beaujolais ‘crus’ wijngaardgebieden die al lang erkend worden als de beste in de regio. Elk van deze tien (Brouilly, Chenas, Chiroubles, Cote de Brouilly, Fleurie, Julienas, Morgon, Moulin-a-Vent, Regnie en Saint-Amour) heeft zijn eigen appellatie.

De oogst van de druiven begint midden september en duurt gemiddeld twee weken. De gamay-druiven worden met de hand geplukt en meteen in grote vaten gedaan zodat er geen oxidatie kan optreden. Bij ontvangst in de kelders worden de druiven (meestal) ontsteeld en gekneusd en kan de vinificatie starten. Naast de traditionele gistings-methode wordt op grote schaal de macération carbonique toegepast, waarbij de druiven niet ontsteeld of gekneusd worden, maar in de schil gisten. De onderste druiven produceren koolzuurgas omdat ze geplet worden door het gewicht, de bovenste druiven blijven heel. Zo ontstaan bijzonder fruitige en soepele wijnen met weinig tannine en met die typische rood-fruit aroma’s. De Beaujolais Primeur is gemaakt van druiven die 4 dagen op deze manier gegist hebben en jaarlijks op de derde donderdag van november op de markt worden gebracht: “le nouveau Beaujolais est arrivé!”.


Beaujolais is not dead
Chasselay is een historisch familiaal wijndomein dat werd opgericht in 1464 en is pionier van de biologische wijnbouw in de Beaujolais. Claire en Fabien Chasselay bezitten percelen in verschillende cru’s als Morgon, Fleurie, Moulin à Vent, Chénas en Côte de Brouilly. In totaal gaat het om 14 ha, en bodemtypes variëren tussen kalk/lei en graniet.    

Nieuw: Beaujolais is not Dead 
100% Gamay. Floraal en fruitig boeket, met bosvruchten, kers en kruiden. De mond is zuiver en soepel, met terugkerend fruit, frisse toetsen, light tot medium body, sappige en zachte textuur.
prijs: 14,96€  Vernieuwing bij Château des Bachelards
Gravin Alexandra de Vazeilles nam na haar loopbaan bij Château Latour (Paulliac) en verschillende projecten in Californië, Chateau des Bachelards over in Fleurie in 2013. Alexandra werkt uitsluitend biodynamisch. De totaliteit van de wijngaarden staat op granietbodem en bedraagt 15 ha. Ultra lage rendement, handmatige oogst, en het streven naar de hoogst mogelijke kwaliteit is de drive van het domein. 
 
Recent werden de wijnen van Bachelards in een nieuwe packaging gestoken en gebruiken ze nu bourgogne flessen i.p.v. bordeaux. De atypische beaujolaiswijn Cuvée Petite Fleur heeft ook een wijziging ondergaan en is nu een blend van gamay en syrah geworden, onder de appellatie IGP Comtés Rhodaniens.
   
Cuvee Petite Fleur
Blend: gamay en syrah. Zuiver en elegant boeket met toetsen van klein rood fruit, hint van zwarte peper, en florale accenten. Sappig, verfijnd en soepel in de mond, medium-body, met een delicate peper toets in de finale. Indrukwekkende lengte. Een Atypische Beaujolais die breekt met traditionele werkmethoden en resoluut kiest voor topkwaliteit!
Prijs: 22,91€  NAAR DE WEBSHOP    

Geef een antwoord